French toast se sezónním ovocem

Příprava rychlejší než u palačinek, ano to je známý french toast. Zároveň je to skvělý způsob jak spotřebovat zbytky toastového chleba, vánočky či mazance.

French toast je dle svého názvu mylně historicky připisován Francii. Nicméně první zmínka o francouzském toastu pochází překvapivě z římské kuchařky „Apicius“. Termín francouzský získal podle receptury, kde se toastový chléb máčel ve směsi vína, cukru a pomerančového džusu. Základními surovinami dnes známého receptu na french toast jsou: starší pečivo, mléko a vejce smažené do zlatova.
Poté můžete u receptu dělat nekonečno obměn podle toho co máte rádi. Do směsi mléka s vejci můžete přidat skořici nebo kardamom. Na vrch můžete dávat sezónní ovoce nebo jak jsem připravila do receptu já, karamelizované banány, jahody a javorový sirup.
Ideální kombinací k tomuto křupavému a sladkému chodu je čerstvě vymačkaný pomerančový džus – no taková víkendová brunchová idylka že? 🥞
Známý je také s arašídovým máslem, pekanovými ořechy, vaječným koňakem, bílým jogurtem nebo dokonce i šlehačkou.

French toast recept s čerstvým ovocem a javorovým sirupem

Počet porcí 4
Čas přípravy 15 minut

Ingredience

  • 2 ks vejce
  • 150 ml mléka
  • 25 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 25 g másla
  • 4 ks bílého toastového chleba můžete použít i třeba vánočku nebo mazanec
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 ks banán
  • 200 g čerstvých jahod můžete použít i třeba borůvky nebo maliny
  • skořicový cukr na posypání (moučkový cukr se skořicí)

Instrukce

  • Rozkrájejte banán na plátky a s minimem másla osmažte z obou stran do zlatova. Toho másla opravdu jen trošku, nepotřebujete je mít mastné, jen zkaramelizované.
  • Do mělkčí mísy přidejte mléko, vejce, cukr, skořici a důkladně prošlehejte pomocí metly nebo mixéru.
  • Na litinové pánvi rozehřejte 1/4 másla.
  • Ponořte kousek chleba do směsi z obou stran. Poté přidejte namočené chleby a smažte po dobu 1-2 minuty z každé strany do zlatova.
  • Hotové francouzské toasty podávejte přelité sirupem, nakrájenými banány a čerstvým sezónním ovocem.

Vyzkoušeli jste tenhle recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít