Pečené brambory nebo pokud chcete – americké brambory s nadýchaným vnitřkem, perfektně křupavými okraji, lehkou slaností jsou perfektní přílohou k mnoha pokrmům.
Ale pro mnoho lidí je jednou velkou záhadou, jak je doma správně připravit. Pokud i vám se doma daří „mokré“, přepálené, vysušené nebo jakékoliv brambory s negativním přídavným jménem před, jste tady správně.
Doma vám je nejspíš nikdo nevrátí, ale vy víte, že můžou být lepší. Můžou? Oh hell yes – můžou.

Jak správně připravit pečené a perfektně křupavé brambory
Ingredience
- 400 g brambor
- 1 lžíce řepkového oleje
- sůl
- hladkolistá petržel volitelné
Instrukce
- PŘEDVAŘITOčistěte brambory od nečistot pod vodou. Dejte do hrnce se studenou vodou a postupně přiveďte k varu. Jakmile dostanete vodu k varu, vařte brambory 10 minut. Brambory budete péct díky předvaření kratší dobu, nepřesušíte je a zbavíte je přebytečného škrobu.Zapněte troubu na 200 °C
- ZCHLADIT A VYSUŠITZceďte brambory a zchlaďte ve studené vodě, dokud brambory nevystydnou.Brambory nezapomeňte pořádně osušit, přebytečná vlhkost se může při pečení nasáknout do slupky a pak nebudou brambory pořádně křupavé.
- NAKRÁJET A OKOŘENITBrambory nakrájejte na osminky, pokud jste je vařili bez slupky, doporučím vám nakrájet na hranolky. Brambory pokapejte lehce olejem a přidejte sůl. Promíchejte a rovnoměrně rozložte na plech, tak aby se ideálně nepřekrývaly.
- NEPŘIKRÝVEJTEAby jste docíli perfektně upečených brambor, je potřeba určité množství dehydratace. Pokud brambory pečete v alobalu, veškerá vlhkost z brambor vyjde ven ve formě páry a pak se pod tíhou alobalu opět srazí ve vodu.
- PÉCT ZE VŠECH STRANPokud nemáte doma rošt do trouby, na kterém by jste brambory mohli dělat, nezapomeňte je v průběhu pečení na plechu alespoň 1x otočit. Pečte cca 30 minut na 200 °C dozlatova. Délka pečení se odvíjí od velikosti nakrájených brambor.Pokud máte vpichový teploměr, měly by mít správně upečené brambory vnitřní teplotu mezi 95-100 °C.
- SERVÍROVÁNÍTakto připravené brambory je potřeba sníst co nejdříve čerstvé, takže je přípaně ještě posypte nasekanou hladkolistou petrželí nebo je servírujte bez. Takto připravené brambory jsou určené k okamžité konzumaci.
Vyzkoušeli jste tenhle recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.