Jak správně připravit pečené a perfektně křupavé brambory

Pečené brambory nebo pokud chcete – americké brambory s nadýchaným vnitřkem, perfektně křupavými okraji, lehkou slaností jsou perfektní přílohou k mnoha pokrmům.

Ale pro mnoho lidí je jednou velkou záhadou, jak je doma správně připravit. Pokud i vám se doma daří „mokré“, přepálené, vysušené nebo jakékoliv brambory s negativním přídavným jménem před, jste tady správně.

Doma vám je nejspíš nikdo nevrátí, ale vy víte, že můžou být lepší. Můžou? Oh hell yes – můžou.

Jak správně připravit pečené a perfektně křupavé brambory

Počet porcí 2
Čas přípravy 1 hr

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • hladkolistá petržel volitelné

Instrukce

  • PŘEDVAŘIT
    Očistěte brambory od nečistot pod vodou. Dejte do hrnce se studenou vodou a postupně přiveďte k varu. Jakmile dostanete vodu k varu, vařte brambory 10 minut. Brambory budete péct díky předvaření kratší dobu, nepřesušíte je a zbavíte je přebytečného škrobu.
    Zapněte troubu na 200 °C
  • ZCHLADIT A VYSUŠIT
    Zceďte brambory a zchlaďte ve studené vodě, dokud brambory nevystydnou.
    Brambory nezapomeňte pořádně osušit, přebytečná vlhkost se může při pečení nasáknout do slupky a pak nebudou brambory pořádně křupavé.
  • NAKRÁJET A OKOŘENIT
    Brambory nakrájejte na osminky, pokud jste je vařili bez slupky, doporučím vám nakrájet na hranolky.
    Brambory pokapejte lehce olejem a přidejte sůl. Promíchejte a rovnoměrně rozložte na plech, tak aby se ideálně nepřekrývaly.
  • NEPŘIKRÝVEJTE
    Aby jste docíli perfektně upečených brambor, je potřeba určité množství dehydratace.
    Pokud brambory pečete v alobalu, veškerá vlhkost z brambor vyjde ven ve formě páry a pak se pod tíhou alobalu opět srazí ve vodu.
  • PÉCT ZE VŠECH STRAN
    Pokud nemáte doma rošt do trouby, na kterém by jste brambory mohli dělat, nezapomeňte je v průběhu pečení na plechu alespoň 1x otočit. Pečte cca 30 minut na 200 °C dozlatova. Délka pečení se odvíjí od velikosti nakrájených brambor.
    Pokud máte vpichový teploměr, měly by mít správně upečené brambory vnitřní teplotu mezi 95-100 °C.
  • SERVÍROVÁNÍ
    Takto připravené brambory je potřeba sníst co nejdříve čerstvé, takže je přípaně ještě posypte nasekanou hladkolistou petrželí nebo je servírujte bez.
    Takto připravené brambory jsou určené k okamžité konzumaci.

Vyzkoušeli jste tenhle recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít