Ihned měkké vánoční perníčky

Tohle cukroví u nás nechybí žádný rok, je v něm tolik koření a jak krásně voní – miluju to. Všeobecně je všude i hrozně ráda ochutnávám, protože každý je dělá trošku jinak a s jinou intenzitou koření.

Zdobení mě nikdy moc nebavilo, ale posledních pár let se mi to nějak vrací i když tedy nejsem nějak extra na zdobení zdatná. Každopádně si většinou zpříjemňuji nějakou sklenkou vína a dobrým filmem.

Co je podle mě jedna z nejdůležitějších aspektů u perníčku je, aby byly brzo měkké a ne tvrdé jako beton. U těhlech se můžete spolehnout, že hned druhý den budou krásně měkké a jentak neztvrdnou. A kdyby náhodou ne, doporučuji vám do boxu nebo krabičky, kde budete perníčky skladovat, přidat celé nenakrájené jablko. Díky němu už zaručeně zvlhnou.

Ihned měkké vánoční perníčky

Počet porcí 100 ks
Čas přípravy 2 hrs 30 minut

Ingredience

Těsto

  • 520 g hladké mouky prosáté
  • 225 g cukru moučka prosátého
  • 105 g másla
  • 3 ks celá vejce
  • 2/3 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžíce koření do perníku použila jsem koření do perníku od Antonína
  • 6 lžic medu
  • 3 lžíce holandského kakaa

Poleva

  • 200 g cukru moučka prosátého alespoň na dvakrát
  • 1 ks vaječný bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Instrukce

Zadělání těsta

  • Než začnete, vyndejte si alespoň na 20 minut předem máslo z lednice, aby povolilo.
  • V míse smíchejte suché suroviny receptu (prosátou mouku, cukr, sodu, koření do perníku, kakao).
  • Poté přidete vejce, povolené máslo a med. Zamíchejte a zpracujte v hutné těsto. Dejte si na tom záležet, ať se suroviny pořádně smísí. Doporučím vám těsto zadělat v ruce a pořádně propracovat na vále. Pokud používáte kuchyňského robota, použijte hnětací metlu a nechte ho zpracovávat těsto alespoň 5 minut.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Pokud na to pospícháte, tak minimální čas, kdy by mělo být těsto v lednici je 4 hodiny.

Pečení

  • Předehřejte si troubu na 170°C.
  • Odleželé těsto rozdělte na jednotlivé kusy, které vyválejte na výšku cca 0,5 cm.
    Z těsta vykrajujte oblíbenými formičkami kusy cukroví a dejte je na plech, který je vyložený pečícím papírem.
  • Vykrájené perníčky potírejte bílkem pomocí mašlovačky. Po upečení tak budou krásně lesklé.
  • Pečte 10 minut na 170°C.
    Kousky cukroví na sebe skládejte až po vychladnutí.

Poleva a zdobení

  • Polevu si připravte utřením všech surovin stěrkou v jemnou konzistenci (cukr, citronová šťáva, bílek). Nezapomeňte cukr prosát, ať vám pak nedělá hrudky a nezasekává se vám ve zdobičce.

Vyzkoušeli jste tenhle recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít