Základem dobrýho steaku je, mít ho dostatečnou dobu před tepelnou úpravou vyndaný z lednice při pokojové teplotě.
Ke steaku doma často podáváme pita chléb opražený na másle.

Šťavnatý roastbeef steak s chimichurri omáčkou
Ingredience
Chimichurri
- 2 lžíce čerstvé hladkolisté petržele nasekané najemno
- 2 lžíce čerstvé oregano nasekaného najemno
- 5 stroužků česneku nasekaného najemno
- 1 ks menší chilli papričky Ceayenne
- 125 ml olivového oleje
- 2 lžíce limetové šťávy
- sůl, pepř
Steak
- 2 ks roastbeef steak
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Instrukce
- Minimálně 2 hodiny před servírováním steaku si připravte chimichurri.
- Nasekejte všechny suroviny do omáčky najemno. Chilli papričku bez semínek. Smíchejte v míse, přidejte olej, limetovou šťávu. Dosolte a opepřete dle chuti. Ideálně projeďte omáčku ještě v hmoždíři, aby se chutě lépe spojily.
- Přiravenou omáčku nechte alespoň 2 hodiny v chladu odpočinout.
- Přibližně hodinu před servírováním, vyndejte steaky z lednice – osolte, opepřete a jemně zakápněte lžicí olivového oleje z obou stran.Nechte je při pokojové teplotě.
- Těsně před servírováním rozpalte pánev s tlustším dnem.
- Připravené maso vložte na pánev a smažte 3-4 minuty na velkém plameni z každé strany. Pro medium rare vpíchněte do masa teploměr. Maso by mělo mít uvnitř 54-56 °C.
- Jakmile je maso hotové, dejte ho stranou z pánve na prkénko a nechte 10 minut odpočinout v alobalu.
- Hotový steak krájejte po odpočinutí na plátky a přelejte připravenou omáčkou. Vhodné je posypat i vločkovou solí a můžete servírovat.
Vyzkoušeli jste tenhle recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.