Panna cotta s mangovým pyré a karamelovým crumblem

V jednoduchosti je síla. I když to tak možná na talíři nevypadá, je to opravdu výborný dezert, který máte do 20 minut hotový (+ tuhnutí v lednici alespoň 5 hodin, nebo přes noc).
Standardně ho asi znáte s malinami nebo jahodami, ale chtěla jsem vyzkoušet i nějakou obměnu. 😊
Mango jsem použila do espumy a vytvořila z něj jemnou pěnu. Ale nezoufejte, protože vím, že mnoho z vás doma espumu nemá, sepsala jsem níže postup jak na mangové pyré i bez espumy.

Panna cotta s mangovým pyré a karamelovým crumblem

Počet porcí 5
Čas přípravy 5 minut
Cook Time 15 minut

Ingredience

Panna cotta

  • 500 ml smetany 33 %
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (12 g) ideálně použijte vanilkový lusk (1/2 lusku)
  • 5 plátků želatiny

Mangové pyré

  • 1 větší mango
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • šťáva z půlky limety
  • kůra z limety na servis
  • pepř na servis

Karamelový crumble

  • 15 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 20 g stouhanky

Instrukce

Panna cotta

  • Namočte želatinu na pár minut do vody, aby plátky změkly.
  • Smetanu přiveďte k varu společně s cukrem krystal a vanilkovým. Stáhněte z ohně, přidejte želatinu a pomocí metličky promíchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí.
  • Nyní nalijte směs do misky, nebo formiček, které máte připravené. Já používám hranatou skleněnou krabičku, ze které pak po ztuhnutí krájím takové kvádry na dezertní talíř.
  • Nyní nechte ztuhnout v lednici minimálně 5 – 6 hodin. V ideálním případě přes noc.
  • Jak vyklopit panna cottu? Pokud nebudete panna cottu podávat přímo ve formičce, ponořte formu dnem dolů na pár vteřin do horké vody, objeďte nádobu nožem kolem dokola a opatrně vyklopte.

Mangové pyré

  • Mango oloupejte a nakrájejte na menší kousky a přidejte ho do hrnce a přidejte trošku vody, aby se nepřipalovalo. Ale zase ne moc, aby nebylo mango celé ponořené ve vodě.
  • Do hrnce přidejte cukr a nechte za občasného míchání lehce probublávat přibližně 5 minut na středním plameni.
  • Směs rozmixujte, přidejte šťávu z limetky a dejte chladit do lednice.

Karamelový crumble

  • Všechno dejte do nepřilnavého rendlíku a míchejte na středním plameni cca 5 minut, dokud směs trošku nezhnědne. Pozor, nesmí se spálit, jinak zhořkne.

Servis

  • Servírujeme panna cottu s crumblem pyré. Na vrch nastrouháme trochu kůry z limety a jemně opepříme.

Vyzkoušeli jste tenhle recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít