Jednoduchá vláčná bábovka. Recept na poctivou mramorovou klasiku s čokoládovou polevou

Bábovka je vizitkou mnoha hospodyněk a každá z nás má nejspíš ten svůj oblíbený recept. Pokud se ale chcete stát hvězdou bábovek, odhoďte olej a pojďte semnou zkusit poctivou klasiku v podobě mramorové bábovky. Je totiž nadýchaná jako peřinka a přitom vůbec žádná suchá „dusivka“.

Ale než se vrhnete na samotný recept, tradičně pro vás mám pár zajímavostí a tipů.

  • Bábovka je populární především v ČR a celé střední Evropě.
    Ve Francii a Itálii se dělají populární dezerty z podobných surovin, které se jmenují Panettone a Baba au rhum.

Výběr mouky

Protože druhů mouky je velké množství, jak u nás, tak ve světě. A to ne jen v hrubosti mletí.
Pokud budete chtít namíchat hladn’kou mouku například s celozrnou, nebo špaldovou, abyste dodali receptu více živin, doporučuji vyzkoušet poměr 1:1.

Oříšky, nebo kousky čokolády

Protože se může stát, že vám tento recept zachutná tak, že budete péct jednu bábovku za druhou, můžete vyzkoušet různé obměny. Například přidat do syrového těsta nasekané ořechy nebo celé kousky čokolády. Do tohoto receptu doporučuji vmíchat přibližně 80 g nasekané náplně.

Suroviny při pokojové teplotě

Vejce a máslo musí mít pokojovou teplotu, jinak se může těsto srazit a dělat hrudky. Vyndejte proto vejce a máslo dostatečně dlouho před pečením z lednice.

Recept na nekynutou mramorovu bábovku

Počet porcí 1 ks
Čas přípravy 1 hr 20 minut

Ingredience

Bábovka

  • 450 g polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 310 g cukru krupice
  • 160 g másla rozpuštěného
  • 2 ks vejce
  • 20 g vanilkového cukru
  • 12 g kypřícího prášku do pečiva
  • 10 g holandského kakaa

Poleva

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla
  • kešu nebo lískové oříšky volitelné na ozdobu

Instrukce

Bábovka

  • Rozehřejte si troubu na 180°C. Rozpusťte si máslo, poté nechte chvilku chladnout.
  • Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
  • V míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Postupně přilévejte rozpuštěné máslo.
  • Vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte mléko a pořádně zamíchejte v jednolitou hmotu bez hrudek.
  • Odeberte 1/3 těsta do jiné mísy a přimíchejte kakao.
  • Do vysypané formy nalejte 1/2 světlého těsta, poté těsto s kakaem a nakonec zbytek světlého těsta.
  • Bábovku pečte 45 minut. Její propečenost vyzkoušejte špejlí – pokud na špejli zůstane těsto, pečte dál. Pokud se na špejli těsto už nelepí – bábovka je hotová.
  • Po upečení nechte bábovku chvilku chladnout a poté jí vyklopte. Dělá se to tak, že na bábovku ve formě položíte velký talíř. Talíř i formu pevně uchopíte a opatrně otočíte formu vzhůru. Bábovka pak sama povolí a zůstane na servírovacím talíři.

Poleva

  • V malém hrnci přiveďte k varu smetanu.
  • Do teplu vzorné misky přidejte nalámanou čokoládu s máslem a přelijte vroucí smetnou. Promíchejte dohladka a nechte 1-2 min odpočinout.
  • Hotovou polevou pak přelijte vychladlou bábovku.
  • Navrch můžete libovolně dozdobit, já použila drcené kešu oříšky.
Mramorová vláčná bábovka recept
Mramorová vláčná bábovka recept

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak Vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít