Jak správně uvařit těstoviny a základní druhy omáček, které se k nim hodí?

Těstoviny jsou geniální surovinou, kterou můžete kombinovat snad na nekonečno způsobů a je velmi pravděpodobné, že z nich zvládnete vždy něco vytvořit ze surovin, které máte doma.

Avšak existuje pár základních druhů omáček, které se k těstovinám hodí za každé situace. Osm z nich vypisuji níže, abyste to měli vše pohromadě a mohli se k tomu kdykoliv vrátit, když vám bude docházet inspirace.

Ale začnu tím, jak správně vařit těstoviny?

  • Nikdy nezapomeňte osolit vodu, ve které budete těstoviny vařit. Ovlivní to jejich chuť i chuť samotné omáčky, se kterou je budete servírovat.
  • Nechte těstovinám při vaření dostatek místa. Přidejte do hrnce klidně 1 l vody na 10 dkg těstovin, aby se rovnoměrně uvařily.
  • Těstoviny dávejte až opravdu do bublající vroucí vody.
  • Zhruba minutu před uvařením (dle konkrétního druhu těstovin) je ochutnejte, aby byly tak akorát na skus. Víte, jak říkají Italové… „al dente“. 😊
FOTO: Zuzana Eisová

Jáké základní omáčky se hodí k těstovinám?

  1. POMODORO
    Základem této omáčky jsou pouze rajčata, sůl a olivový olej.
    Proto máte například jako podklad u pizzy psáno „pomodoro“, protože se jedná vskutku téměř jen o rajčatovou omáčku na kterou se skládají další suroviny.
    Tato omáčka se perfektně hodí k těstovinám s olivami nebo klasickým a populárním špagetám pomodoro.
  2. BOLOGNESE
    Tato omáčka se v základu skládá z tzv. italského soffrita. Toto soffrito je zeleninový základ najemno nakrájené cibule, celeru a mrkve, který se v ideálním případě pomalu smaží s olivovým olejem. Kombinace jejich chutí totiž tvoří velice silný a univerzální základ do mnoha druhů pokrmů.
    Dále do omáčky bolognese patří mleté hovězí a vepřové maso – většinou v poměru 1:1, sušší bílé víno a rajčata.
    Tato omáčka se perfektně hodí k těstovinám nesoucí stejnojmenný název bolognese, nebo třeba do lasagní.
  3. PESTO
    Tradiční pesto je zelená omáčka a připravuje se z listů čerstvé bazalky, pinionových oříšků, extra panenského olivového oleje a parmazánu. Říká se mi tzv. Pesto ala Genovese díky jeho původu ze severní Itálie Genevy a slova pestare, což v překladu z italštiny znamená tlouci. Druhů pest je mnoho, ty tradiční se připravují v hmoždíři, ale v běžné kuchyni se mixují.
    Mezi další druhy pest patří například: z medvědího česneku, rajčat, petržele, kopru, špenátu nebo kadeřávku.
    Tyto pesta se hodí například ke gnoccchi s parmezánem, těstovinovým salátům, slaným koláčům či pečivu.
  4. ALFREDO
    Jednoduchá smetanová omáčka z parmazánu a smetany na šlehání (33 % min).
    Perfektně se hodí snad ke všem druhům těstovin, nejvíce asi k těstovinám fettucino.
    Alfredo omáčka je smetanová omáčka z parmazánu a těžké smetany. Tato bohatá omáčka je klasicky spárována s fettuccinem.
  5. ARRABBIATA
    Římská pikantní rajčatová omáčka, která se připravuje z česneku, chilli papriky, rajčat a olivového oleje. Slovo arrabbiata v italštině doslovně znamená „naštvaný“, takže s chilli nemusíte v tomto případě šetřit.
    Nejznámější využití této omáčky je s těstovinami penne, zasypané parmezánem.
  6. CARBONARA
    Špagety carbonara jsou celkem běžnou nabídkou v mnoha restauracích.
    Nejběžnější verze této omáčky sestává z žloutků, pecorina, slaniny a česneku. K této omáčce se hodí jak špagety, tak bucatini i těstoviny linguine.
FOTO: Zuzana Eisová

Líbil se Vám tento příspěvek?

Zanechte mi dole komentář nebo tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zavřít
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít